Θόλος - Ψείρα - Θόλος

prasini
psira1
Ημερομηνία: 2019-09-22 00:00

ΘΟΛΟΣ – ΝΗΣΙΔΑ ΨΕΙΡΑ - ΘΟΛΟΣ

Κυριακάτικο πρωϊνό με πεζοπορία  στα Μινωϊκά μονοπάτια της Ψείρας και κολύμπι στα γαλαζοπράσινα νερά της. Απογευματάκι χαλάρωση στην παραλία του Θόλου.

Η Ψείρα είναι ακατοίκητη νησίδα της Κρήτης. Η θέση της είναι στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λασιθίου, στον κόλπο του Μιραμπέλου. Οφείλει την ονομασία του στο σχήμα του, το οποίο θυμίζει το γνωστό παράσιτο. Σύμφωνα με τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το νησί κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και καταστράφηκε έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Έπειτα από έρευνες, ανακαλύφθηκαν ερείπια οικιών ενός οικισμού, ο οποίος ανάγεται στην Πρωτομινωϊκή Περίοδο. Αυτά προφανώς ήταν πετρόκτιστα και διώροφα. Επίσης, οι ανασκαφές έφεραν στο φως και αγγεία, όπως επίσης και νεκροταφείο. Χαρακτηριστικό δείγμα των αγγείων είναι ο πυθαμφορέας του 1.600-1.500 π.Χ., ο οποίος είναι διακοσμημένος με κεφάλια από βόδια και κλάδους ελιάς σε κάθε πλευρά του. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι ο τόπος ήταν πλούσιος και οι κάτοικοι ήταν εύποροι έμποροι και ψαράδες. Επίσης, πιθανότατα ασχολούνταν με την επεξεργασία σφουγγαριών και πορφύρας. ( πηγή: Βικιπαίδεια) 

Το καϊκι θα μας μεταφέρει σε ομάδες  των 10 ατόμων από το λιμάνι του Θόλου στην Ψείρα.  Παραμένουμε στο νησί για τρεις ώρες για πεζοπορία και κολύμπι. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στο Θόλο, όπου και παραμένουμε για 1.30-2 ώρες για φαγητό, καφέ κ.α ( προαιρετικά) ή κολύμπι. 

( Σε περίπτωση κακοκαιρίας ( δυνατών ανέμων ) το λεωφορείο θα μας μεταφέρει στην Κριτσά και θα πεζοπορήσουμε σε καλντερίμι από την Κριτσά μέχρι το οροπέδιο Καθαρό. Ώρες πορείας : 4 )


 

 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 2019-09-22 00:00

Υποστήριξη από iCagenda