Φαράγγι Μεσκλών -Ζούρβα -Παράδεισος-Μεσκλά - Βοτανικό Πάρκο

prasini
meskla
Ημερομηνία: 2023-05-07 08:00 - 22:00

Φαράγγι Μεσκλών -Ζούρβα -Παράδεισος-Μεσκλά

Βοτανικό Πάρκο

 

Η πεζοπορία μας  ξεκινάει από το καταπράσινο χωριό Μεσκλών Κυδωνίας, στη ρίζα των Λευκών Ορέων, το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά των Χανίων σε απόσταση 21 χιλιομέτρων. Είναι κτισμένο σε ύψος 200 μέτρων σε ένα πλάτωμα του ποταμού Κερίτη. Θα περπατήσουμε το φαράγγι της Σαρακίνας ή Μεσκλών ένα  από τα μικρότερα σε μήκος φαράγγια της Κρήτης αλλά ταυτόχρονα ένα  από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά γλυπτά που μπορεί να συναντήσει κάποιος. Είναι κρυμμένο κυριολεκτικά σε μια ρεματιά μ'ένα μοναδικής ομορφιάς δάσος από κυπαρίσσια και πλατάνια. Στο τέλος του φαραγγιού το μονοπάτι συνεχίζει μέσα σε πυκνό δάσος όπου  θα έχουμε δύο επιλογές: κάποιοι να επιστρέψουν  στο σημείο εκκίνησης , κάνοντας έτσι μια πανέμορφη κυκλική πορεία 1 ώρας περίπου ή να συνεχίσουν   προς το χωριό  Ζούρβα , ένας μικρός ορεινός παραδοσιακός οικισμός του δήμου Πλατανιά στις παρυφές της οροσειράς των Λευκών Ορέων, σε υψόμετρο 570μ .

Μια ελαφρώς όμορφη ανάβαση μες στο  πράσινο που γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη από τη θέα των κατάφυτων πλαγιών , που ορθώνονται καταπράσινες μπροστά στα μάτια του περιπατητή, στολισμένες με τεράστια κυπαρίσσια και πρίνους. Μετά από 1,5 ώρα περίπου  πεζοπορίας φτάνουμε στο  χωριό όπου μέσα από τα σπίτια  ξεκινά το  μονοπάτι  του δάσους του Παραδείσου,  το πιο εντυπωσιακό δάσος σε ολόκληρη τη  Δυτική Κρήτη. Θα περπατήσουμε με ήπια ανηφορική κλίση κάτω από τη σκιά που δημιουργούν τα αιωνόβια κυπαρίσσια.

Το δέντρο που κυριαρχεί είναι το οριζοντόκλαρο κυπαρίσσι  που είναι το πλέον τυπικό δέντρο στα δάση που καλύπτουν τα Λευκά Όρη.

Θα φτάσουμε σ'ένα σημείο κι από κει θα επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι στη Ζούρβα. Ώρες πορείας 1,5 με 2.

Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες με μαγευτική θέα για τους φίλους πεζοπόρους που δεν θα περπατήσουν μες στο δάσος  και θέλουν να χαλαρώσουν πίνοντας ένα καφέ ή τρώγοντας.

Επειδή δεν μπορούν να βγουν λεωφορεία στο χωριό Ζούρβα θα πρέπει οι πεζοπόροι να  επιστρέψουμε στα Μεσκλά από τον ίδιο δρόμο όπου ανεβήκαμε.

Στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο για το Βοτανικό Πάρκο το οποίο βρίσκεται κοντά στα Μεσκλά .

Μια έκταση διακοσίων περίπου στρεμμάτων μας περιμένει να γνωρίσουμε  φρουτόδεντρα από όλο τον κόσμο, βότανα, φαρμακευτικά αλλά και καλλωπιστικά φυτά σε ένα πάρκο αλλιώτικο, όπου η διαμόρφωση του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής το καθιστούν παράδεισο για χιλιάδες φυτά και ζώα!

Υπάρχει  σήμανση στα μονοπάτια  που  οδηγεί τα βήματα του επισκέπτη στα διάφορα τμήματα του Βοτανικού Πάρκου (τροπικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα, εσπεριδοειδή, βότανα και τα αμπέλια).

Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνει η λίμνη στο κάτω μέρος του πάρκου που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά (και σπάνια είδη) ενώ ακόμη και γεράκια πετούν στην περιοχή.

Ο μέσος χρόνος που χρειάζονται οι επισκέπτες είναι περίπου 1 με 2ώρες.

Η είσοδος  από 6 έως 15 ετών  2 ευρώ κι από 15 ετών και πάνω 4 ευρώ .

Τιμές που μας έκανε ο κύριος Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του πάρκου, για τον όμιλο μας !

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας δεν επιτρέπεται η χρήση αλκοόλ και το κάπνισμα.Επιστροφή στο Ηράκλειο ενδεικτικά γύρω στις 22:00.

Επικεφαλής : Μαρία Μωραΐτάκη 

Βαθμός δυσκολίας : Πράσινη

Ώρες πορείας : 5

Βοτανικό Πάρκο 1,5 (ώρες)

Αναχώρηση : ΚΤΕΛ  Χανιώπορτας, ώρα 8 πμ

Σε όλες τις μετακινήσεις μας με το λεωφορείο το κόστος συμμετοχής παραμένει 10 ευρώ για τα μέλη. Τα νέα μέλη θα πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ για την ετήσια εγγραφή μέλους.

Ακυρώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι Παρασκευή 10μμ. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη ακύρωση, είναι υποχρεωτική η καταβολή του αντιτίμου της δηλωμένης συμμετοχής στο γραφείο του Ομίλου με προσωπική παρουσία.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στα τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588 και 6947260850

 

 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 2023-05-07 08:00 - 22:00

Υποστήριξη από iCagenda