ΒΙΣΤΑΓΗ-ΣΩΠΑΤΑ-ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ

kokkini
bistagi1
Ημερομηνία: 2022-11-06 07:00 - 19:00

ΒΙΣΤΑΓΗ-ΣΩΠΑΤΑ-ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ

 

Ξεκινάμε από τη Βισταγή ένα μικρό οικισμό στη δυτική ρίζα του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 480m.

Ακολουθούμε ανηφορικό μονοπάτι που σε κάποια τμήματα είναι τεχνητό με ξύλα. Βαδίζουμε βορειοανατολικά. Μετά από αρκετή ώρα πορείας συνεχίζουμε από χωματόδρομο. Ο Ψηλορείτης που δεσπόζει κάνει τη διαδρομή μοναδική. Σε τμήμα της διαδρομής μας έχουμε θέα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος και στα Λευκά Όρη.

Το υψηλότερο υψόμετρο της πεζοπορίας μας είναι στα 1.160m περίπου, σε μια θέση θέας προς την κοιλάδα του Αμαρίου.

Πορευόμαστε νοτιοανατολικά ακολουθώντας κατηφορικό μονοπάτι μέχρι το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου (υψόμετρο 800μ.), που βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιοστην κορυφή του Φαραγγιού των Πλατανίων.

Το Φαράγγι των Πλατανίων είναι μικρό αλλά εντυπωσιακό, στις δυτικές παρυφές του Ψηλορείτη, με πλούσια βλάστηση από ενδημικά και άλλα φυτά. Στο φαράγγι βρίσκουν καταφύγιο διάφορα αρπακτικά (γυπαετοί, γύπες, γεράκια),  αγριοπερίστερα και κοράκια.

Η διάσχιση του φαραγγιού γίνεται από απότομο, καλά συντηρημένο, κατηφορικό μονοπάτι, με εντυπωσιακούς γκρεμούς, κατακόρυφους βράχους, βραχοσκεπές και σπήλαια, μεταξύ αυτών και το σπήλαιο του Πάνα με βραχογραφίες πιθανότατα της μινωικής εποχής.

Στο τελευταίο τμήμα του φαραγγιού περνάμε μέσα από αιωνόβιους ελαιώνες. Καταλήγουμε στον οικισμό Πλατάνια στα 420m. 

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί σε κάποια σημεία το μονοπάτι είναι στενό, ολισθηρό, με χαλίκια.

Ώρα Αναχώρησησης: 7

Συνολικές ώρες πορείας:  8

Μήκος διαδρομής : 17 χλμ.

Επικεφαλής : Χαρούλα Φιλοξενιδη

Βαθμός Δυσκολίας: Κόκκινη

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΜΠΟΤΑΚΙΑ   

Η χρήση μάσκας απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο λεωφορείο και στους χώρους συνάθροισης

Σε όλες τις μετακινήσεις  μας με το λεωφορείο το κόστος συμμετοχής παραμένει 10 ευρώ για τα μέλη και 5 ευρώ για τους φοιτητές. Τα νέα μέλη θα πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ για την ετήσια εγγραφή μέλους

Ακυρώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι Παρασκευή 10μμ. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη ακύρωση, είναι υποχρεωτική η καταβολή του αντιτίμου της δηλωμένης συμμετοχής στο γραφείο του Ομίλου με προσωπική παρουσία.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στο γραφείο του Ομίλου Αβέρωφ 25 (στοά), στα Τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 2022-11-06 07:00 - 19:00

Υποστήριξη από iCagenda