Διάσχιση Κρήτης
Παρασκευή 1 -Σάββατο 9 Ιουλίου
Επικεφαλής: Βάσω Ματαλλιωτάκη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 1
Αναχώρηση από Ηράκλειο με πλοίο της ΑΝΕΚ
Σάββατο 2
Πειραιάς –Λευκάδα με ενδιάμεση στάση στο Αιτωλικό, «τη μικρή Βενετία της Ελλάδας».Ξενάγηση στο Kέντρο Xαρακτικών Tεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη .
Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο ΙΟΝΙΟΝ STAR.
Απόγευμα:
α) Πολιτιστική πεζοπορία. Θα επισκεφτούμε το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας ,που δεσπόζει στην είσοδο του νησιού, δίπλα στην πλωτή γέφυρα.
β) Παραθαλάσσια πεζοπορία. Δίπλα στο ιβάρι-διβάρι (παλιές καλαμένιες κατασκευές του ιχθυοτροφείου), τον δίαυλο ή αυλάκι (τη θαλάσσια διώρυγα με την κινητή γέφυρα) και τις παραλίες της πόλης (Αμμόγλωσσα,Κάστρο,Γύρα,Μύλοι).
Κυριακή 3
Κολυβάτα-Δρυόδασος Σκάρων-Κόκκινη Εκκλησιά-Κολυβάτα Μήκος διαδρομής 13 χλμ. με υψομετρική διαφορά 240 μ.
Ώρες πορείας 4,5.
Ξεκινάμε από το χωριό Κολυβάτα και κινούμαστε ανηφορικά σε παλιό καλοδιατηρημένο μονοπάτι, σε πουρνάρια και κυπαρίσσια .Συναντάμε τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με το εξαίσιο καμπαναριό του και μετά από λίγο φτάνουμε στο ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (1611). Συνεχίζουμε ανάμεσα σε αλώνια και εγκαταλελειμμένα κτήματα και βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο, στην καρδιά του δάσους. Κατηφορίζουμε μέσα από μονοπάτι που μας οδηγεί σε χωματόδρομο ,που τον ακολουθούμε και φτάνουμε στη κορυφή των Σκάρων. Σύμφωνα με τον Γερμανό αρχαιολόγο Δαίρπφελντ, οι Σκάροι είναι το ομηρικό βουνό «Νήιον». Οι κορυφές των Σκάρων καλύπτονται από ένα ιδιαίτερο είδος βελανιδιάς ,ρουπάκια, όπως αποκαλούνται από τους ντόπιους. Η θέα από εδώ προς το κόλπο του Βλυχού και τα νησιά είναι καταπληκτική: Το φημισμένο Νυδρί και οι παραλίες του, τα υπέροχα Πριγκηπονήσια : η Μαδουρή του Βαλαωρίτη, ο διάσημος Σκορπιός, Το Μεγανήσι και άλλα μικρότερα. Κατηφορίζουμε μέσα από αγροτικό δρόμο και φτάνουμε στο μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς (1478). Μετά το ξέφωτο της εκκλησίας ,θα διασχίσουμε ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια του νησιού, το οποίο διασχίζει για περίπου 30 λ. ένα δάσος, κυρίως από πουρνάρια και κουμαριές .Τα δένδρα αυτά σχηματίζουν ένα θόλο από πάνω μας και το φως του Ήλιου δημιουργεί εντυπωσιακές φωτοσκιάσεις. Συνεχίζουμε σε αγροτικό δρόμο, περνάμε από την παλιά βρύση των Κολυβάτων και μετά από λίγα λεπτά φτάνουμε στο σημείο απ΄ όπου ξεκινήσαμε.
Δευτέρα 4
Το μονοπάτι των πηγών
Μήκος διαδρομής 10 χλμ. με υψομετρική διαφορά 250 μ.
Ώρες πορείας 4.
Κυκλική διαδρομή που ενώνει συνολικά εννέα πηγές των χωριών Σύβρου, Βουρνικών και Αγ. Ηλία, με υπέροχη θέα στον κάμπο και τον κόλπο της Βασιλικής . Ξεκινάμε από την κεντρική πλατεία του Σύβρου, που φέρει το όνομα του αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, Αλέκου Παναγούλη ,ο οποίος υπήρξε και μαθητής του δημοτικού σχολείου του χωριού (κατάγεται από τον Σύβρο από την πλευρά της μητέρας του). Με κατεύθυνση βόρεια φτάνουμε στην πρώτη πηγή ,την Καλύβα, μέσα από πλούσια δενδρώδη βλάστηση από πλατάνια και ευκαλύπτους. Θα ανηφορίσουμε προς τον Άγ. Ηλία, ακολουθώντας παλιό, αγροτικό μονοπάτι και θα φθάσουμε στη δεύτερη και βορειότερη πηγή, του Αρχοντικού. Επιστρέφουμε με εναλλαγές τοπίου ,πυκνή και αραιή βλάστηση, πολλά αυτοφυή αρωματικά φυτά και φτάνουμε στη πηγή Κερασιά, με μεγάλη ποσότητα νερού και γι΄ αυτό στην περιοχή υπήρχαν πολλοί νερόμυλοι (21) ,αλλά δυστυχώς, σήμερα σώζονται τα απομεινάρια τους.Συνεχίζουμε για την πηγή Βρυσούλα . Προχωρούμε προς το χωριό Βουρνικά και την πηγή Γάζαινα και λίγο μετά στην Κλιματσά, που συνδέεται με γιορτές Ορφικών τελετών ,αφιερωμένες στη γονιμότητα. Στη συνέχεια θα περάσουμε από την πηγή Κανάλι. Το μονοπάτι μας οδηγεί κατηφορικά και μας φέρνει στη όγδοη πηγή της διαδρομής μας, του Αντελικού, στενά συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων του Σύβρου. Ακολουθώντας το μονοπάτι ανηφορικά ,μπαίνουμε ίσως στο πιο μαγικό τμήμα της διαδρομής, στην κατάφυτη ρεματιά της Δάφνης. Ένα φαράγγι εντυπωσιακής ομορφιάς , με μικρούς, γραφικούς καταρράκτες, ξύλινη πεζογέφυρα και αποκάτω το αρχέγονο φράγμα. Σε όλη τη διαδρομή για την έξοδο από το φαράγγι, θα μας συνοδεύουν η δροσιά, ο ήχος και η θέα του νερού, η οργιώδης τροπική βλάστηση ,κυρίως θεόρατα πλατάνια, αρωματικές δάφνες, εποχιακή βλάστηση και άλλα αυτοφυή καλλωπιστικά της φύσης. Πλησιάζοντας προς την έξοδο της ρεματιάς, σε ένα φυσικό ,κατάφυτο αλσύλλιο, υπάρχει η σημαντικότερη, λόγω ποσότητας νερού και ένατη στη σειρά πηγή της πορείας μας, η Δάφνη. Στις φυσικές λιμνούλες που σχηματίζονταν κατά την διαδρομή των πηγών ,οι κάτοικοι εμπότιζαν τα δέματα λιναριού για να μαλακώσουν (για τη νηματοποίηση) και οι καλαθοποιοί τα δέματα με τις βέργες της λυγαριάς (για να είναι εύκαμπτες). Μέσα από πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγούμαστε στην έξοδο του φαραγγιού και κατευθυνόμαστε στην πλατεία του χωριού ,που ήταν και η αφετηρία μας, αφού περάσουμε από παραδοσιακό οικισμό, την Παναγιά στο Λιθάρι, ιστορική εκκλησία ,την πέτρινη εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα, (μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μεταβυζαντινής περιόδου) και ένα παλιό πέτρινο λιοτρίβι που λειτουργεί ως μουσείο.
Τρίτη 5
Εγκλουβή- Άγ.Δονάτος- Πρ.Ηλίας – Καρυά
Μήκος διαδρομής 9 χλμ. με υψομετρική διαφορά 210 μ.
Ώρες πορείας 4
Ξεκινάμε από την πλατεία της Εγκλουβής και ανηφορίζουμε σε πλακοστρωμένο δρομάκι, μέχρι την εκκλησία της Παναγίας. Συνεχίζουμε την ανηφορική μας πορεία μέσα από πυκνή βλάστηση με αιωνόβια δέντρα .Μετά από λίγο αντικρίζουμε τους πρώτους βόλτους που υπάρχουν στη περιοχή. Ο οικισμός των βόλτων αποτελεί μνημείο πολιτισμού και βρίσκονται αποκλειστικά σ΄ αυτόν το τόπο . Την κατασκευή τους επέβαλαν οι ειδικές συνθήκες καλλιέργειας της περιοχής. Αμέτρητοι βόλτοι (μικροί ,θολωτοί ,πέτρινοι οικίσκοι σε σχήμα φούρνου) .Το μονοπάτι μας οδηγεί στο οροπέδιο και στο εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, αντικρίζοντας τα πηγάδια ,τα αλώνια και τα πρώτα φακοχώραφα, στα οποία καλλιεργείται η πασίγνωστη φακή Εγκλουβής. Εκεί μπροστά στην εκκλησία, στο μεγάλο αλώνι με τα πηγάδια ,γίνεται κάθε 6 Αυγούστου, η γιορτή της φακής με την φροντίδα του πολιτιστικού συλλόγου, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Περπατάμε ακολουθώντας τη διαδρομή βόρεια, δίπλα σε φακοχώραφα και βόλτους και φτάνουμε ,μέσα από χωματόδρομο στο εκκλησάκι του Προφ. Ηλία . Από εδώ πάνω ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη μοναδική, πανοραμική θέα που προσφέρει το σημείο: όλη σχεδόν τη Λευκάδα, το Ιόνιο πέλαγος, τα νησιά ,ακόμα και την Πρέβεζα. Μετά αρχίζει η κατάβαση του βουνού και αφού περάσουμε το μέγα βαθύλακο (γεωλογικό φαινόμενο) , μπαίνουμε σε χωμάτινο μονοπάτι και φτάνουμε στα ερειπωμένα ,διώροφα , λιθόκτιστα σπίτια των Ρεγκατσινάτων , ενδεικτικά της ξεχωριστής τοπικής αρχιτεκτονικής. Περνάμε από την εκκλησία του Αγ.Δημητρίου και αργότερα από τον παλιό, πέτρινο ναό της Αγ.Παρασκευής και φθάνουμε στη δροσερή πλατεία της Καρυάς. Η Καρυά είναι ένα ορεινό χωριό στους πρόποδες του βουνού Ελάτης και το στολίδι της ορεινής Λευκάδας, με τα θεόρατα βαθύσκιωτα πλατάνια ,πέτρινα σπίτια και υπέροχα καλντερίμια. Είναι γνωστή για τα κεντήματά της ,για την περίφημη «καρσάνικη βελονιά» και γι΄ αυτό υπάρχει και μουσείο λευκαδίτικου κεντήματος.
Τετάρτη 6
Πολιτιστικό Πρόγραμμα
Πολιτιστικές διαδρομές στη πόλη και τα περίχωρα της Λευκάδας
Α) Στην πόλη της Λευκάδας
- Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας (Αρχαιολογικό μουσείο Λευκάδας, ιστορικό κέντρο Λευκάδιου Χερν, μουσείο έκθεσης ενθυμημάτων διεθνούς φεστιβάλ φολκλόρ ,δημοτική πινακοθήκη)
- Οικία και μουσείο Άγγελου Σικελιανού
-Χαραμόγλειος ειδική Λευκαδιακή βιβλιοθήκη (βιβλίο Guinness- βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος)
- Λαογραφικό μουσείο μουσικοφιλολογικού ομίλου Ορφέα.
-Δείγματα παραδοσιακής Λευκαδίτικης αρχιτεκτονικής (χαρακτηριστικές εκκλησίες-κτίρια και αρχοντικά επιφανών Λευκαδιτών)
Β) Πεζοπορική διαδρομή στο λόφο του μοναστηριού της Παναγίας Φανερωμένης(απόγευμα)
Με αφετηρία το κέντρο της πόλης και μέσα από τον οικισμό του Φρυνίου, μπαίνουμε σε μονοπάτι που μας οδηγεί στη κορυφή του λόφου, που βρίσκεται το γνωστό μοναστήρι της Φανερωμένης, που είναι πολιούχος και προστάτιδα του νησιού.
Πέμπτη 7
Α) Χερσόνησος Αγ.Κυριακής- Γένι
Β) Στους καταρράκτες του Δημοσάρη
Μήκος διαδρομής 8 χλμ
Ώρες πορείας 3
Α) Με αφορμή το πανηγύρι της Αγ.Κυριακής στις 7 Ιουλίου, στην ομώνυμη εκκλησία, θα πάρουμε το καΐκι από το λιμάνι του Νυδριού και μετά από 15 λ., αφού θα βλέπουμε τα πλεούμενα να πηγαινοέρχονται με τους πιστούς, θα φθάσουμε στο χτισμένο σε βράχο εκκλησάκι( η κυρούλα του βράχου για τους ντόπιους) και ακουμπισμένο σχεδόν πάνω στο γαλάζιο χρώμα των νερών. Βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που προκάτοχοι στην ιερότητα του χώρου εδώ, ήταν οι Νύμφες , θεότητες της φύσης και των νερών. Αυτό ανακάλυψε το 1908 ο Δαίρπφλερντ σε ανασκαφές και έδωσαν μαζί με άλλα σπουδαία ευρήματα ,γερές βάσεις ,για να υποστηρίξει την άποψή του ,ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη. Λάτρεψε την τοποθεσία και επέλεξε να ταφεί εκεί, στη μικρή χερσόνησο, λίγα μέτρα νότια της εκκλησίας, να κοιτά αιώνια την Ιθάκη του. Η επιστροφή μπορεί να γίνει με το καραβάκι ή πεζοπορώντας. Μέσα από ένα χωμάτινο μονοπάτι στην αρχή και πλακόστρωτο στη συνέχεια ,οδηγούμαστε σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Προχωράμε ευθεία ,παράλληλα με την θάλασσα, έχοντας δεξιά μας τον κόλπο του Βλυχού και απέναντί μας τα βουνά της Λευκάδας. Περνάμε το χωριό Γένι και φθάνουμε στο γήπεδο του Βλυχού, που βρίσκεται το λεωφορείο.
Β) Μια απολαυστική, δροσερή διαδρομή. Ξεκινάμε από το γήπεδο του Νυδριού , περπατώντας σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο για λίγο. Προχωρούμε παράλληλα με το ποτάμι στα δεξιά μας και αριστερά μας υψώνονται κατακόρυφα βράχια. Ανηφορίζουμε και ήδη το τοπίο έχει γίνει επιβλητικό: τα βράχια σμιλεμένα από το νερό, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση και το κελάρισμα του νερού δίπλα μας ,σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, αποτελούν ευχάριστη συντροφιά. Ένα διαμορφωμένο μονοπάτι, δίπλα στην κοίτη του ποταμού, με ξύλινα γεφυράκια και σκαλοπάτια ,κατά διαστήματα, μας οδηγεί όλο και πιο βαθιά στο φαράγγι και στη άγρια ομορφιά του τοπίου. Αφού συναντήσουμε ένα μικρό καταρράκτη που σχηματίζει μια ευρύχωρη βάθρα, μετά από λίγο και με προσοχή ,γιατί η διαδρομή είναι ολισθηρή ,φτάνουμε στο υψηλότερο σημείο με τον μεγαλύτερο καταρράκτη και τις βάθρες του, με ύψος 15 μέτρα περίπου. Το τοπίο είναι μαγευτικό, με μικρά καταρρακτάκια και άγρια βλάστηση να περικυκλώνει την περιοχή. Μικρές , φυσικές πισίνες με ολόδροσα νερά, μας καλούν να κολυμπήσουμε .Αφού απολαύσουμε και απαθανατίσουμε την ομορφιά του τοπίου, παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής.
Παρασκευή 8
Μικρή πεζοπορία στο εξωκκλήσι του Αγ. Ιωάννη του Αντζούση
Είναι ουσιαστικά μια σπηλιά στα βράχια της ακτής ,διαμορφωμένη σε εκκλησία. Αποτελεί το αρχαιότερο χριστιανικό μνημείο της Λευκάδας, που σύμφωνα με την ιστορία, μέσα σε αυτό οι Απόστολοι Παύλος και Ακύλας , μίλησαν για πρώτη φορά στους κατοίκους του νησιού για τον χριστιανισμό.
Σημείωση: Ένα απόγευμα θα πάμε για το ηλιοβασίλεμα στη «ΡΑΧΗ» ,στο χωριό Εξάνθεια.
Μετά από κάθε πεζοπορία ακολουθεί μπάνιο σε διαφορετική παραλία
Επιστροφή στον Πειραιά και αναχώρηση για Ηράκλειο.
Σάββατο 9
Άφιξη στο Ηράκλειο.
Τιμή : 370 ευρώ
Συμπεριλαμβάνονται ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε τετράκλινη καμπίνα με ANEKLINES, λεωφορείο και 6 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο και πρωινό σε ξενοδοχείο .
Η κράτηση θέσης διασφαλίζεται με την πληρωμή προκαταβολής 200 ευρώ.
Το πρόγραμμα ενδέχεται να βελτιωθεί προς το καλύτερο πριν ή κατά την διάρκεια της εκδρομής.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στα τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588
Προαιρετική Εκδρομή στην Ιθάκη - Όποιος επιθυμεί γίνονται καθημερινά δρομολόγια απο Νυδρί.
Εξοπλισμός: Oρειβατικά μποτάκια, μπατόν, καπέλο, γυαλιά.
Η χρήση μάσκας απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο λεωφορείο και στους χώρους συνάθροισης.
Υποστήριξη από iCagenda