ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2024
Καλαβρία - Σικελία
24 Απριλίου - 4 Μαΐου
Αγίου Πνεύματος ( Παρασκευή 21 – Παρασκευή 28 Ιουνίου)
Νότια Πίνδος
Σάββατο 27 - Κυριακή 28 Απριλίου
Δάσος Ρούβα
Διάσχιση Σητειακών Ορέων
Σάββατο 25 - Κυριακή 26 Μαϊου
Σάββατο 9 - Κυριακή 10 Ιουνίου
Ξερόκαμπος
Αστερούσια
Σάββατο 29-Κυριακή 30 Ιουνίου

ΑΓΡΑΦΑ από το Α έως το Ω
Θεματική Ενότητα: “Βουνά χωρίς αιολικά”
Παρασκευή 2 – Πέμπτη 8 Αυγούστου

Φαράγγι Σαμαριάς
Σάββατο 7 - Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Λευκά Όρη
Σάββατο 7 - Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου
Ψηλορείτης
Σάββατο 5 – Κυριακή 6 Οκτωβρίου
Βορειοδυτικός Όλυμπος
28η Οκτωβρίου ( Παρασκευή 25 – Τρίτη 29 )
Παραλιακό Ε4 Χρυσοσκαλίτισσα- Σφακιά
28η Οκτωβρίου ( Παρασκευή 25 – Τρίτη 29 )
Κορυφές Πίνδου
Αγίου Μηνά (Πέμπτη 7- Τρίτη 12)

Ζαγοροχώρια
Αγίου Μηνά (Πέμπτη 7 - Τρίτη 12)
Arrow
Arrow
Slider
 

ΔΩΡΕΑΝ Μαθητική πεζοπορία στο Ανάκτορο της Φαιστού

paidiki
FAISTOS
Ημερομηνία: 2015-03-14 00:00

Στις 14 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του ανακτόρου της Φαιστού, εξαιτίας αντίστοιχης διαμόρφωσης “θεατρικού χώρου” στη δυτική αυλή, ο οποίος δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των Πρώτων Ανακτόρων και συνέχισε να χρησιμοποιείται και αργότερα, όταν ανεγέρθηκε το Νέο Ανάκτορο. Ο χώρος αυτός αποτελείται από 8 πλατιές βαθμίδες, στις οποιες μπορούσαν να κάθονται θεατές και να παρακολουθούν δρώμενα που συνέβαιναν στη Δυτική Αυλή, όπως τελετές, χορούς ή αγώνες.

            Στο ελεύθερο από μεταγενέστερες κραυγαλέες επεμβάσεις ανάκτορο της Φαιστού, θα μπορούμε, θεατές κι εμείς, να παρακολουθήσουμε την καθημερινή ζωή στο μεγάλο αυτό συγκρότημα: άνθρωποι φορτωμένοι με καλάθια και κιβώτια, έμποροι από εξωτικές περιοχές με τις οποίες οι Μινωίτες διατηρούσαν εμπορικές επαφές, ήχοι από τα εργαστήρια τριγύρω, παιδιά που παίζουν, φωνές. Ό, τι, δηλαδή, υπονοείται ανάμεσα στις γραμμές της Ιστορίας και δεν τολμάμε να το σκεφτούμε, από φόβο μή γίνουμε ιερόσυλοι μιας Ιστορίας που μας παραδόθηκε αυστηρή και ακαδημαϊκή. Πώς θα ήταν όμως η αντίληψή μας για την Ιστορία, αλλά και για τη θέση μας μέσα σ΄ αυτήν, αν μας επιτρέπονταν εικόνες όπως η παρακάτω;

Η μέρα εκτόπιζε σιγά-σιγά τη νύχτα: ένα κάρο ήταν κιόλας στην αυλή και οι παραγιοί ξεφόρτωναν κοφίνια, με άτολμες φωνές, σχεδόν σιωπηλά, προσπαθώντας να διατηρήσουν λόγο ακόμα το όνειρο της προηγούμενης νύχτας.

Τα κοφίνια με τις προμήθειες συγκεντρώνονταν για έναν τελευταίο έλεγχο: ... ρόδια, μήλα, καρπούζια, λωτοί, μούρα, πιπεριές, κόκκινο πιπέρι.... απαριθμούσε ο αγωγιάτης, περήφανος που δεν είχε ξεχάσει κάτι από τη βασιλική παραγγελία και κάπως σαν να δικαιολογούνταν που είχε τακτοποιήσει βαρετά όλες αυτές τις εκδοχές του κόκκινου στα κοφίνια...

            Στον χώρο αυτό, μετά την ξενάγηση, μια ακόμα εν-συναισθηματική άσκηση: θα διαβάσουμε θεατρικά τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης, κόρης της Δήμητρας, θεάς της γεωργίας. Αφορμή γι΄αυτήν την επιλογή προσφέρει το ρυτό των θεριστών από τη γειτονική Φαιστό.

Επιστημονική υπεύθυνος του Μαθητικού Προγράμματος : Ειρήνη Γαβριλάκη , αρχαιολόγος.

 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 2015-03-14 00:00

Υποστήριξη από iCagenda

Μάθετε πρώτοι τα νέα μας