Κουσές - Λίσταρος - Σίβας

prasini
kouses
Date: 2024-04-14 08:00 - 19:00

Αυτή την Κυριακή στις 14 Απριλίου  θα θα πραγματοποιήσουμε μια όμορφη κι εύκολη πεζοπορία στη Μεσαρά  στα όμορφα χωριουδάκια Κουσές , Λίσταρος, και Σίβας!

θα ξεκινήσουμε από το  γραφικό χωριό Κουσές που  υπήρξε φέουδο της μεγάλης οικογένειας των Κουρμούληδων και συγκεκριμένα  τον οπλαρχηγό καπετάν Μιχαήλ Κουρμούλη .

Βρίσκεται  σε υψόμετρο 130μ. στους βόρειους πρόποδες του υψώματος Πύργος (υψ.228μ.) των Αστερουσίων. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 61.5 χλμ. ανάμεσα Μοίρες και Μάταλα.

Αρχίζουμε την πεζοπορία μας λίγο πιο έξω από το χωριό με μια μικρή στάση στην εκκλησούλα του Σωτήρος Χριστού, που βρίσκεται σ’ ένα μικρό λοφίσκο . Όσο ανηφορίζει το μονοπάτι τόσο σε μαγνητίζει η θέα. Κατόπιν θα κατηφορίσουμε ελαφρώς μέχρι τον αγροτικό δρόμο που μας βγάζει στην είσοδο που χωριού. Στη συνέχεια θ'ανηφορίσουμε (περίπου 100μ.)μέχρι τη θέση Πύργος για να θαυμάσουμε την υπέροχη και πανοραμική θέα με το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Μπροστά μας εκτείνεται η απέραντη πεδιάδα της Μεσαράς, η επιβλητική οροσειρά του Ψηλορείτη από τη βόρεια πλευρά του, ο μεσαρίτικος κόλπος, ο Κέδρος, η Βουβάλα , η Αγία Γαλήνη ακόμη και τα Λευκά Όρη!

Από την ίδια θέση βλέπουμε την νότια πλευρά των Αστερουσίων , δυτικά τα Παξιμάδια και την ανατολική πλευρά της πεδιάδος !

Έπειτα θα επιστρέψουμε στο χωριό για μια μικρή περιήγηση και καφεδάκι.

Επόμενη στάση το όμορφο  χωριό Λίσταρος (υψ.182μ.).

Αφού ξεκουραστούμε και περπατήσουμε στα σοκάκια του θα κατευθυνθούμε βόρεια  προς στον παραδοσιακό προστατευόμενο οικισμό Σίβας (υψ.110μ.)

Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται παραδοσιακά καφενεδάκια  και ταβέρνες για όποιον θέλει ν'απολαύσει καφεδάκι ή μπυρίτσα!

Έπειτα θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο με προορισμό τα Μάταλα για μια βουτιά στα δροσερά νερά εφόσον το επιτρέψει ο καιρός!

Ώρες πορείας μαζί με τις στάσεις : 4.

Επικεφαλής : Μαρία Μωραΐτάκη

Βαθμός δυσκολίας: Πράσινη

Αναχώρηση:  ώρα 08.00, ΚΤΕΛ  Χανιώπορτας

Κατά την διάρκεια της διαδρομής απαγορεύεται το κάπνισμα και το αλκοόλ

Σε όλες τις μετακινήσεις  μας με το λεωφορείο το κόστος συμμετοχής παραμένει 10 ευρώ για τα μέλη. Φοιτητικό και μαθητικό 5 ευρώ. Τα νέα μέλη θα πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ για την ετήσια εγγραφή μέλους.

Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη ακύρωση, είναι υποχρεωτική η καταβολή του αντιτίμου της δηλωμένης συμμετοχής στο γραφείο του Ομίλου με προσωπική παρουσία.

Δηλώσεις συμμετοχής  καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στο γραφείο του Ομίλου Αβέρωφ 25 (στοά) και  στο τηλέφωνο 2810-344588 

 

 

All Dates


  • 2024-04-14 08:00 - 19:00

Powered by iCagenda