13η Αρκάδειος Ιστορική, Φυσιολατρική, Πεζοπορική Διαδρομή

prasini
ini_2023
Date: 2023-09-10 15:00 - 22:00

Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου, υποστηρίζοντας  κάθε προσπάθεια πολιτιστικών συλλόγων να αναδείξουν διαδρομές στην Φύση, την Ιστορία και τον Πολιτισμό των τόπων τους, ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου Ινίου και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στην πολιτιστική πεζοπορία που συνδιοργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι  Ινίου – Μοναστηρακίου και Αφρατίου  με την υποστήριξη της  Περιφέρειας Κρήτης. Η εκδήλωση σκοπεύει στην ανάδειξη της ιστορικότητας και του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου της περιοχής «του κοινού των Αρκάδων»     

Κείμενο των διοργανωτών  πολιτιστικών συλλόγων 

 Για 13η χρονιά φέτος συνεχίζεται, ο θεσμοποιημένος πλέον «ΑΡΚΑΔΕΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ & ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ», αναβιώνοντας τους αθλητικούς αγώνες του «ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ» που διεξαγόταν από τα κλασικά προχριστιανικά χρόνια στον τόπο μας.

Το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ» ήταν μια οργανωμένη «συμπολιτεία», μια ενιαία διοικητική και πολιτική οντότητα στην οποία συμπτύχθηκαν όλες οι Αρκαδικές Κώμες (σύμφωνα με τους μελετητές ήταν 5 ή 6), με θεσμοθετημένα αποφασιστικά όργανα για τα σπουδαία ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, διοικητικής οργάνωσης, οικονομικής και θρησκευτικής φύσης, αγωγής και εκπαίδευσης των νέων, στρατιωτικά, κ.λπ.

Η «Πολιτεία των Αρκάδων» εκτεινόταν στις περιοχές των σημερινών χωριών από Έμπαρο μέχρι τα όρια της «Ρυτίας χώρας» (σημ. Ροτάσι) κι από τα Ρουσοχώρια και ίσως βορειότερα (όρια της Λυττίας χώρας) μέχρι το Λυβικό στα νότια, έχοντας επίνειο την «ΙΝΑΤΟ» (σημ. Τσούτσουρο). Ο πλούτος και η ακμή της πολιτείας που μέχρι τα κλασικά χρόνια είχε ως κέντρο της την «κώμη» πάνω στο λόφο του Προφήτη Ηλία στο Αφρατί, την έκανε σε όλα τα ιστορικά χρόνια διεκδικήσιμη σύμμαχο στις άλλες ισχυρές πολιτείες της Κρήτης.

Ακμαία και ισχυρή όμως και στα ελληνιστικά, ρωμαϊκά και μεταχριστιανικά χρόνια όταν το κέντρο της Αρκαδικής πολιτείας είχε πια μεταφερθεί στην Κεφάλα του ΙΝΙΟΥ, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές οι περισσότερες από τις οποίες βρέθηκαν στην περιφέρεια του Ινίου, όπου επίσης στα ανατολικά του λόφου «Κεφάλα» ανασκάφτηκε το 2001 ο επισκοπικός ναός της πρωτοβυζαντινής Αρκαδίας (6ος μ.χ. αιώνας) από τον Αρχαιολόγο – ανασκαφέα Δρ. Αντώνη Βασιλάκη.

Την ιστορία, την αρχαιολογία, τον αθλητισμό και το πνεύμα συνεργασίας θέλοντας να τονίσουν και να καλλιεργήσουν οι 2 πολιτιστικοί σύλλογοι των 3 χωριών ΙΝΙΟΥ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ και ΑΦΡΑΤΙΟΥ, αποφάσισαν την από «ΚΟΙΝΟΥ» διοργάνωση του ΑΡΚΑΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΑΣ.

Η νέα αγωνιστική και πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από τα ερείπια της πρώτης «πρωτεύουσας πόλης», της αρχαίας Αρκαδίας, που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου Προφήτη Ηλία, ανάμεσα στα χωριά Αφρατί και Παναγιά και συνεχίζει σε χωματόδρομο διανύοντας ημιορεινά τοπία, διασχίζει το χωριό Κασσάνοι, περνά τον γραφικές, πυκνόφυτες, παραποτάμιες περιοχές και καταλήγει στην ελληνιστική – μεταχριστιανική «πρωτεύουσα» της αρχαίας πολιτείας στη θέση «Κεφάλα – Παναγία  Κερά» στο ΙΝΙ, καλύπτοντας μια απόσταση 10.000 μέτρων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται για να ενδυναμώσει την ενότητα και την συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων, για να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία με στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της «Αρκαδίας Χώρας»

Στον τερματισμό υπάρχει μπουφές με άφθονα κεράσματα, παρασκευασμένα από τα μέλη των δύο συλλόγων.

Η πορεία είναι πράσινη και η διάρκεια της είναι 3 ώρες.

Επικεφαλής: Δημήτρης Κακάλης

Ώρα αναχώρησης : 15:00 ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Εκτιμώμενη ώρα επιστροφής στο Ηράκλειο : 22:00

Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ κατά την διάρκεια της πεζοπορίας.

Σε όλες τις μετακινήσεις  μας με το λεωφορείο το κόστος συμμετοχής παραμένει 10 ευρώ για τα μέλη. Φοιτητές /τριες & μαθητές/τριες 5 ευρώ  με την επίδειξη φοιτητικού η μαθητικού πάσου. Τα νέα μέλη θα πληρώσουν επιπλέον 5 ευρώ για την ετήσια εγγραφή μέλους.

Ακυρώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι Παρασκευή 10μμ. Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη ακύρωση, είναι υποχρεωτική η καταβολή του αντιτίμου της δηλωμένης συμμετοχής στο γραφείο του Ομίλου με προσωπική παρουσία.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ώρα 8-10μμ στα τηλέφωνα: γραφείο 2810-344588

 

 

 

All Dates


  • 2023-09-10 15:00 - 22:00

Powered by iCagenda