Καβούσι – Φαράγγι Μέσωνα – οικισμός Τσαμάντε – Πηγές Πρίνου – Ορεινό – Καταρράκτης Ορεινού - Λιβυκό

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σκούρα μπλε πορεία: 14 χλμ., 5,5 ώρες καθαρής πορείας σε σύνολο 6,5 ωρών

Κόκκινη πορεία: 18 χλμ., 8,5 ώρες καθαρής πορείας

Από το Καβούσι στα βόρεια παράλια της Κρήτης, με νότια κατεύθυνση προσεγγίζουμε στο ύψος του Αζοριά και ανηφορίζουμε το κλασσικό μονοπάτι που περνάει μέσα από το φαράγγι του Μέσωνα, για να φτάσουμε στον εγκαταλειμμένο οικισμό Τσαμάντε. Από εκεί θα ανέβουμε την πλαγιά για να προσεγγίσουμε το διάσελο ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Κλήρους και της Θρυπτής, κάπου στα 870 μ. Αμέσως μετά και με κατηφορική πλέον κλίση θα παρακάμψουμε το μεγαλύτερο μέρος των χωματόδρομων και από πολύ καλό μονοπάτι, που θα περπατηθεί πρώτη φορά από μέλη πεζοπορικής εκδρομής, θα οδηγηθούμε αρχικά στις Πηγές του Πρίνου και αμέσως μετά στο Ορεινό. Αφού φάμε, όσοι θέλουμε και έχοντας μια ευρεία γκάμα επιλογών, θα κατηφορίσουμε για τον καταρράκτη. Εκεί θα τελειώσει η εκδρομή, αλλά με όσους επιμένουν να τσαλαβουτήσουν μπορούμε να συνεχίσουμε μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος.

Ο συνδυασμός των επιμέρους διαδρομών οι οποίες συνθέτουν την συγκεκριμένη πεζοπορία – άλλες έχουν ξαναγίνει, άλλες είναι προϊόν της συλλογικής δουλειάς των διερευνητικών μας πορειών – ανταμείβει ποικιλοτρόπως τους πεζοπόρους. Ο αρχιτεκτονικός πλούτος (πέτρινα μονοπάτια, κανάλια νερού, ανέγγιχτοι παραδοσιακοί οικισμοί, νερόμυλοι), η φυσιολατρική παράμετρος (δάση πρίνου και πεύκων, ύπαρξη σπάνιων αρπακτικών, αγριολούλουδα, γεω-ανάγλυφο), η εποχική συγκυρία (το ξέσπασμα της άνοιξης, η συνεχής παρουσία του νερού, η μουσική του ξυπνήματος της φύσης) δεν περιγράφονται εύκολα με λέξεις.

Ακολουθεί / επισυνάπτεται αναλυτική περιγραφή της διαδρομής (κάνοντας κλικ εδώ), με τεκμηρίωση και αναλυτικό σχολιασμό διάφορων κομματιών της. Διαβάστε την για να δείτε τον χάρτη της πορείας και να ενημερωθείτε για τις πηγές υδροληψίας, τις αποστάσεις και τα υψόμετρα, τα διαφορετικά τμήματα της διαδρομής, τη στάση για φαγητό και το μενού, καθώς και για ιστορικές, περιβαλλοντικές πληροφορίες για την περιοχή.