Μαθητικές πεζοπορίες 2015

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΩΝ 2015

Επιστημονική υπεύθυνη προγράμματος : Ειρήνη Γαβριλάκη , Αρχαιολόγος

Σε μία περίοδο που αφενός ευνοεί την απαθή κατανάλωση εικόνων μέσω της πληθώρας ασύνδετων ερεθισμάτων και αφετέρου ενισχύει την εικονική πραγματικότητα, προτείνουμε ένα πρόγραμμα εκδρομών με άξονα τη Θέαση:

α. Ανάκτορα Κνωσού ( Σάββατο 14 Φεβρουαρίου ) και Φαιστού ( Σάββατο 14 Μαρτίου), η διαμόρφωση της αυλής του οποίου ως θεατρικού χώρου δηλώνει την αξία της θέασης ήδη από τα Προϊστορικά/Πρωτοϊστορικά Χρόνια, εισάγοντας στο θέμα των τελετών ως διαύλου επικοινωνίας των μελών της κοινότητας.

Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση και βιωματικές ασκήσεις.

β. “Αγορά” του Ανακτόρου των Μαλίων (Σάββατο 18 Απριλίου), ως πρώιμο δείγμα πολιτικής θεατρικής σκηνής.

Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση και δρώμενα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική γραμματεία (π.χ. κείμενα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, στα οποία συζητείται το θέμα της νομιμότητας), τα οποία συνάδουν με την ιδέα της άμεσης δημοκρατίας και βασίζονται στην επιχειρηματολογία και την ανταλλαγή απόψεων.

γ. Σπήλαια: Ιδαίον ( Σάββατο 10 Οκτωβρίου ),  Μελιδόνι ( Σάββατο 7 Νοεμβρίου ).Τα σπήλαια, λόγω του ψυχαναγκαστικού περιβάλλοντός τους, ωθούν στην θέαση της ψυχής, μεταξύ των άλλων και γι΄αυτό συνδέονται με μυστήρια.

Η επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση (σπήλαιο Μελιδονίου) και θεατρική ανάγνωση του μύθου της γέννησης του Δία (Ιδαίο).

Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών, δεδομένου ότι θέαμα προσφέρει η ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της, προτείνεται ο εμπλουτισμός των επισκέψεων με περιπάτους στις αγορές των χωριών (λαϊκές αγορές, εμπορικοί δρόμοι). Και επειδή το απόλυτο τοπίο είναι το τοπίο της ψυχής του καθενός, προτείνεται ενίσχυση των επισκέψεων με θεατρικές αναγνώσεις και θεατρικό μακιγιάζ.

Για όλα αυτά τα θέματα, μπορεί να υποστηριχθεί σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα τη θέαση, τα θεάματα, την όραση και την ενόραση, τα φανταστικά ή ουτοπικά τοπία, τα ψυχαναγκαστικά τοπία που φωτίζουν τα τοπία της ψυχής των ανθρώπων και .......